niedziela, 13 września 2009

Dorada z szybkim curry z cieciorki, pomidorków czereśniowych i kolendry


To danie jest jak Song 2 Blur’a. Proste, szybkie, świeże, konkretne, z charakterem, pozytywnie agresywne (czerwone chilli), pełne smaku i emocji, nie mam go dość, moje ulubione i… jest przebojem!

Dorada z szybkim curry z cieciorki, pomidorków czereśniowych i kolendry
(2 porcje)

2 filety dorady
2 ząbki czosnku
1cm pociętej czerwonej chilli
1 puszka (400g) cieciorki
½ puszki (200g) krojonych pomidorów
½ łyżeczki przyprawy curry
1-1½ łyżeczki cukru
10 przepołowionych pomidorków czereśniowych
Sól morska
Świeżo mielony pieprz
Sok z ¼ cytryny lub limonki
2 łyżki posiekanej kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek
Masło

Do małego garnka lub patelni wlej 3 łyżki oliwy i lekko rozgrzej, wrzuć czosnek i chilli, podsmaż przez ok.30sekund. Dodaj cieciorkę i wymieszaj. Dodaj pomidory z puszki, cukier i curry. Wymieszaj i zagotuj. Posól i popieprz. Spróbuj-powinno być słodkawo –pikantne. Jeżeli jest za kwaśne dodaj więcej cukru.
Dodaj pomidorki i gotuj na wolnym ogniu ok. 5 minut. Posyp kolendrą, wciśnij cytrynę i wymieszaj.
Trzymaj w ciepłym miejscu.

Ponacinaj skórę ryby w równych odstępach. Posmaruj oliwą, posól i popieprz.
Rozgrzej parę pozostałych kropel oliwy i łyżkę masła na patelni, aż masło zacznie się pienić. Ustaw płomień na średni, połóż rybę skórą do dołu i przyciśnij lekko palcami lub łopatką przez 10-15 sekund, smaż nie ruszając ryby (żeby nie uciekły soki) przez ok. 4 minuty. Skóra powinna wtedy być chrupiąca. Przerzuć na drugą stronę i smaż ok. 2 minuty.

Nałóż curry na talerz, dodaj rybę, polej sokiem z cytryny/limonki.

Smacznego!

Brak komentarzy: